Ariège: het Toscane van Frankrijk

Résidence Château Cazalères bevindt zich 60 km ten zuiden van Toulouse, in het departement Ariège. Het noordelijk deel van dit departement is glooiend met hoogten van 100 tot 1000 m, het zuidelijk deel is het hooggebergte (tot 3000 m) dat aan de Spaanse Pyreneeën en Andorra grenst. Cazalères ligt op 250 m hoogte, tegen heuvels van 400 m. Dit maakt het zeer geschikt voor wandelen en fietsen!
Trouwens, wandel een half uur (of fiets 5 minuten omhoog) en je hebt adembenemende panorama’s van het hooggebergte. Afhankelijk van het seizoen: vol sneeuw of juist zinderend van de Zuid-europese zon en warmte…

De nabije omgeving van Cazalères is waar het de Toscane-vergelijking aan dankt. Landelijk, met veel landbouw, kleine dorpen en stadjes. Je voelt en proeft het Franse leven, met markten, brocantes, terrasjes, pleinen vol met platanen en jeu-de-boules, en natuurlijk overal de restaurantjes met menukaarten voor overheerlijke lunches (“dejeuner”) en diners.
De omgeving is landelijk en heuvelachtig, met rivieren en beken die het landschap doorkruisen of juist dwars door bosrijk of rotsachtig gebied lijken te snijden. Het is slechts een korte rit eer de bergen nog hoger worden en kanoën, kajakken of raften mogelijk is. Richting hooggebergte is zelfs canyoning mogelijk!
Andere waaghalzen vinden een klimpark misschien een optie. Zelfs voor kinderen een haalbare kaart dankzij de deskundige begeleiding van de Zwitserse eigenaar. Op slechts 10 minuten rijden van het landgoed, in een bos met tot 50 meter hoge Sequoia-bomen uit de 19e eeuw!
Voor wie een fietsliefhebber is gaat snel begrijpen waarom Frankrijk zo van fietsen houdt en waarom de Tour de France bijna elk jaar dit gebied aandoet. Kleine tochten (naar Carla Bayle bijvoorbeeld), iets groter of zelfs naar de Tourmalet of Plateau de Beille, het kan allemaal vanaf Château Cazalères.
Voor wie de golfbaan graag opzoekt zijn in de omgeving volop prachtige mogelijkheden, onder andere bij Golf l’Ariège.
Wandelen is natuurlijk in de Ariège een grote trekpleister, kiosken bieden vele boekjes met mooie routes aan (“Promenade”, of “Montagne”). Kun je de bergen op, in de Ariège kun je ook de bergen in. Je kunt de grotten haast niet missen. Een spectaculaire en bekende grot is op 15 minuten gelegen, voorbij Le Mas d’Azil. Zo groot en breed dat de provinciale weg door de grot gaat! Andere grotten zijn die van Niaux of Lombrives (met resten uit de Prehistorie) of de ondergrondse rivier Labouiche, op 20 minuten.

 Wandelen
 Fietsen
 Paardrijden
 Klimpark
 Tennis
 Grotten
 Watervallen
 Markten
 Steden
 Golfen
 Raften en kano
 Kastelen
 Restaurants

Karakteristieke steden

Dit deel van Frankrijk kent vele karakteristieke steden. Toulouse, de roze stad, is de trotse hoofdstad van Occitanie en is voor jong en oud een stad om je zeker een dag te vermaken. Carcassonne met zijn prachtig gerestaureerde oude kasteelburcht roept, ook bij jong en oud, alle verbeelding op van strijd tussen middeleeuwse ridders. Ook in oostelijke richting bevinden zich Montsegur en Mirepoix, steden met historie die kan teruggaan tot de tijd van de Katharen. Westelijk, natuurlijk Lourdes, een plaats met een grote aantrekkingskracht voor velen.

Veel meer informatie treft u aan in onze villa. In enkele mappen vindt u brochures, routes, tips, restaurants, enzovoorts. Zo veel te doen en te zien dat velen er voor terugkeren…!

markthal

Résidence Château Cazalères

meer informatie?

6 + 14 =

Pin It on Pinterest